Sydafrikaresor

BILDNINGSFÖRLAGET

Sydafrikaresor


År 2015 hade vi för få intresseanmälningar för att kunna genomföra en resa, men 2016 har en grupp hört av sig, och en resa för dem blir av i oktober-november. Så här ser denna grupps resrutt ut! Är ni en grupp som vill uppleva något utöver det vanliga i Sydafrika - slå en signal!


Välkomna till Bildningsförlagets reseverksamhet. Vi gör en resa till Sydafrika årligen. För vårt eget nöjes skull, för att vi älskar landet och för att vi vill upprätthålla kontakten med de människor vi lärt känna under våra tidigare arbeten här. Så här såg  reseprogrammet ut  2014. Vi planerar i år avresa 22 oktober, hör av dig till Pav Johnnson (kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan) om du är intresserad av att följa med.  Det blir ett äventyr där du får långt mer personliga möten med sydafrikansk natur, kultur och historia än vad de större (och dyrare!) researrangörerna kan erbjuda. Priset ligger runt 29 000 kr, med förbehåll för eventuella valutasvängningar. För att resan ska bli av måste vi vara 8-15 personer.


Ni som är intresserade av att följa med är hjärtligt välkomna på en infoträff  på Kackelstugan den 30 mars kl 18. Hör av er!  Vi kommer också  arrangera en träff i slutet av sommaren.

Varför blev det just Sydafrika?


Vi som arrangerar resan är Gunnar Aldestam och Pav Johnsson och fram tills i fjol Lars Rudling. Vårt intresse för Sydafrika tog fart 2003 när vi startade ett skolprojekt 15 mil utanför Kapstaden. En grupp sydafrikanska politiker ville skapa en folkhögskola i ett nedlagt fritidscenter, Wolwekloof, vackert beläget uppe i bergen. Wolwekloof  fungerade som ett fritidsområde för färgade under apartheidtiden, och nu ville man ha en skola som istället stärker demokratin och ger de som mest behöver en nystart, en andra chans i livet.


Sedan 2003 har vi tre åkt i skytteltrafik mellan Wolwekloof och Ölands folkhögskola. Vi har ordnat studiebesök och workshops i Sverige för sydafrikanska lärare, tjänstemän och politiker för att förankra folkbildningens idéer, och i Sydafrika har vi försökt forma en skolverksamhet som tar fasta på folkhögskolans särart och dess sätt att arbeta.


 

Under tiden vi har varit verksamma i Sydafrika har vi lärt oss mycket om landet och träffat många olika människor med fantastiska kunskaper och erfarenheter. Projektet har fört oss in på flera olika områden som berör bl a kultur och natur: kapregionens världsunika flora, urgamla klippmålningar från sankulturen (tidigare kallade bushmän), ett veritabelt vingårdseldorado, fantastiska bergsformationer, fängelseön Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad i över 20 år, Krugerparken som är stor som Kronobergs och Kalmar län tillsammans, för att nämna några.


 

Flera kollegor och bekanta frågade oss om vi inte ville ta med dem på en resa till Sydafrika och 2009 gjorde vi slag i saken! Vi höll en föreläsning, tog emot anmälningar - sen dess har det blivit sex stycken resor!

Mer om resan


Reseledare är Pav Johnsson och Gunnar Aldestam. Med minibussar tar vi oss runt i Sydafrika. Under resan finns möjligheter att vissa dagar göra egna upptäcksfärder, men vi erbjuder hela tiden aktiviter. Det ni betalar för är alla resor i, samt till och från Sydafrika från Kastrup, boende och frukost.

Förutsättningarna för resan kan sammanfattas:


• Avresa Kastrup 24 oktober, hemkomst  8 november. Inalles 16 dagar.

• Antal resenärer bör vara 8 till 15 personer.

• Kostnaden blir ca 29 000 kr.

Föranmälan till resan tas emot av Pav eller Gunnar som du enklast når på

0485-56 02 36 (Gunnar) eller

070-517 89 80  (Pav) eller pav.johnsson@folkbildning.net.

Resereportage i Naturmorgon!

Under några av dagarna under resan 2013 följde Lisa Henkow från Naturmorgon i P1 med oss för att spela in ett reportage. Här och här pratar Pav om några av Sydafrikas många märkliga djur.

Namibias natur

Om det blir en resa hösten 2015 funderar Pav att bli kvar ytterligare ett tag och i mitten av november leda en tvåveckors resa till norra Sydafrika och Namibia med fokus på främst fåglar och däggdjur. Lite mer strapatsrikt jämfört med den första turen. Namibia är stort, hett och torrt. Här finns världens högsta sanddyner i Sossusvlei, fantastiska platåberg och stenökenlandskap, och förstås den fantastiska nationalparken Etosha, för att nämna något. Är du intresserad så kontakta Pav.


Vi brukar starta våra Sydafrikaresor i  provinsen Western Cape där vi besöker skolor, undersköna naturreservat, vingårdar, grottor med förhistoriska klippmålningar och sevärdheter i Kapstaden. Vi möter platser och människor vi har en lång och personlig relation till. Sedan avslutar vi med några dagars safari i Krugerparken och upplever alla savannens djur som strövar fritt i detta väldiga område.


info@bildningsforlaget.se - 0485-56 02 36 - Copyright © Bildningsförlaget