resrutt

BILDNINGSFÖRLAGET

Reserutt 22 oktober -  6 november 2016


Justeringar när vi bokat alla flyg kommer att ske, men boende och datum ligger fast.


Lö 22 okt

Flyg från Kastrup, Köpenhamnn eftermiddag/tidig kväll.


Sö 23 okt

Ankomst Kapstaden vid 13-tiden efter att vi mellanlandat i Johannesburg på morgonen. Vi hämtar ut minibuss med släp och reser till  Tulbagh, och vingården Schalkenbosch, där vi kommer att bo två nätter. Ägarna Peter & Jill har varit snälla nog att både handla frukostmat till oss och allt som behövs för att fixa en brai på kvällen (Barbeque, på sydafrikanskt vis).


Må 24 okt

Denna dag, då många vingårdar och restauranger har stängt, hoppas vi att vi kan titta in bakom kulisserna i Schalkenbosch vinproduktion, och vi besöker vår gamla skola Wolvekloof,  studerar vackra utsikter och fin natur (Fynbos) i Linnélärjungarna Thunberg och Sparrmans fotspår genom bergspassen.


Ti 25 okt

Efter en tidig frukost ger vi oss av på en knappt tre timmars resa mot den sömniga staden Clanwilliam, där vi lunchar. Framåt eftermiddagen reser vi över ett bergspass ut på den karga karoon (en slags stäpp/halvöken) till Travellers rest, där vi kommer äta middag och övernatta.


Ons 26 okt

Tidig morgon för att inte få värmeslag. Vi vandrar den några kilometer långa Sevilla trails, och studerar sanfolkets klippmålningar. Vi mellanlandar kort i Clanwilliam innan visare färd mot den anrika universitetsstaden Stellenbosch och checkar in på Evergreen Lodge, där vi kommer att bo två nätter. På gångavstånd finns trevliga restauranger, butiker och en botanisk trädgård att upptäcka.

 

To 27 okt

En intensiv dag där vi besöker vingårdar kring staden Franschoek (det "franska hörnet", det var där hugenotter på flykt grundade den sydafrikanska vinodlingskulturen). Vi besöker svensken Richard Parkfelts vingård La Chataigne och bröderna Malans småskaliga Rainbows End, en av Sydafrikas högst belägna vingårdar.


Fre 28 okt

Denna dag reser vi till kåkstaden (township) Zwelethemba i utkanterna av staden Worcester. Här besöker vi bland annat skolor, och vår gamla vän Brenda lotsar oss igenom de svarta kvarteren i det av ekonomiska skäl ännu segregerade Sydafrika. Vi åker sen tillbaka och hämtar vår packning i Stellenbosch och fortsätter till Cape Town, och stadsdelen Sea Point där vi inkvarterar oss för den första av fyra nätter på Bellevue Manor Guest House. Denna första kväll bokar vi bord på restaurangen Mama Africa på Long Street - hjärtat i Kapstadens sprudlande nattliv.


Lö 29 - må 31 okt

Under våra tre hela dagar i Cape Town har vi tid att utforska de viktigaste av stadens och Kaphalvöns alla sevärdheter. Förslag på turer under de kommande tre dagarna i Kapstaden är rundtur till Cape Point, med stopp längs vägen i pittoreska Simonstown, kanske chans på valar vid Muizenberg, pingviner vid Boulders Beach och unik natur i Kaphalvöns nationalpark. Andra mer eller mindre givna turer/besöksmål är Taffelberget med Kirstenbosch botaniska trädgård, Robben Island och förstås några av de muséer, marknader och stadsdelar du inte bör missa när du besöker CT! Du har alltid full frihet att välja hur du spenderar tiden. Minibuss finns och går till överenskomna mål, men det står dig helt fritt, ja, till och med rekommenderas att göra egna upptäckter. Sammanlagt tre hela dagar på plats förbättrar våra chanser att besöka Robben Island och Taffelberget, platser som kan vara omöjliga att ta sig till om Kapstadens luriga väder inte skulle vara på vår sida! På lördagskvällen kommer Pav och Gunnar att resa tillbaka i riktning mot Tulbagh och det färgade Wolseley, då vår gamle vän Louis Marais fyller 50. Det vankas festligheter och brai, och det står er givetvis fritt att följa med på turen om ni så vill!


Ti 1 nov

Bustidig morgon, där Gunnar vinkar av oss på flygplatsen för resa 06.30 till Johannesburg och sedan fortsatt färd 45 mil i minibuss och släp mot Komatieport utanför sydöstra infarten till Krugerparken. På sena eftermiddagen anländer vi till Komatie River Chalets bara 11 km från infarten till Krugerparken. Redan första natten kommer du känna att du verkligen är i Afrika. Se upp för krokodiler nere vid floden och flodhästar som kan beta alldeles nedanför våra bungalows ....

 

Ons 2 nov

För de som önskar - tidig naturpromenad  gryningen med Pav innan  en tidig frukost. Sedan handlar vi lite förnödenheter och åker in i Kruger National Park, först framåt lunchtid har vi i lugnt mak förflyttat oss till campen Lower Sabie, där vi lunchar och njuter av den fantastiska utsikten över floden. Ytterligare förflyttning in i parken för inkvartering på Skukuza Rest Camp där vi kommer att sova stanna över tre nätter. Denna inhägnade Camp är som ett litet samhälle i sig, med allt från  boende, bensinstation, restaurang och affär, och, ja, till och med läkare! Vi avslutar första dagen i Kruger med middag i Campens restaurang, varifrån vi ser solen sänka sig över Sabie River. Nattsafari (Sunset drive) kan denna eller nästa kväll bokas på plats för de som vill.


To 3 -  fre 4 nov

Vi äter egenhändigt fixad frukost och ger oss ut så fort portarna öppnas för att uppleva det fantastiska djurlivet. Morgnar och eftermiddagar tittar vi alltså på djur, och sen tar vi det lite lugnt mitt på dagen. Kvällsturer kan bokas för de som önskar (Kostar drygt 200 kr men kan varmt rekommenderas!).


Lö 5 nov

Efter en sista morgon i Kruger tar vi oss i lugnt tempo västerut via Phabeni gate mot Johannesburg för att flyga hem på kvällen. Längs vägen stannar vi till vid Sydafrikas djupaste dalgång, Blythe River Canyon,  för att lämna landet med ännu en storslagen vy på näthinnorna att minnas. Pav vinkar av er på flygplatsen för kvällsflyget mot Europa.

 

Sö 6 nov

Ankomst till Kastrup på  morgonen/förmiddagen beroende på val av flygbolag.

Mer om resan


Reseledare är Pav Johnsson och Gunnar Aldestam. Med minibussar tar vi oss runt i Sydafrika. Under resan finns möjligheter att vissa dagar göra egna upptäcksfärder, men vi erbjuder hela tiden aktiviter. Det ni betalar för är alla resor i, samt till och från Sydafrika från Kastrup, boende och frukost.

Förutsättningarna för resan kan sammanfattas:


• Avresa Kastrup 22 oktober, hemkomst  6 november. Inalles 16 dagar.

• 8 resenärer.

• Kostnaden blir 17 000 kr exkl. flyget till och från Sydafrika.

Föranmälan till resan tas emot av Pav eller Gunnar som du enklast når på

0485-56 02 36 (Gunnar) eller

070-517 89 80  (Pav) eller pav.johnsson@folkbildning.net.

Resereportage i Naturmorgon!

Under några av dagarna under resan 2013 följde Lisa Henkow från Naturmorgon i P1 med oss för att spela in ett reportage. Här och här pratar Pav om några av Sydafrikas många märkliga djur.

Vi brukar starta våra Sydafrikaresor i  provinsen Western Cape där vi besöker skolor, undersköna naturreservat, vingårdar, grottor med förhistoriska klippmålningar och sevärdheter i Kapstaden. Vi möter platser och människor vi har en lång och personlig relation till. Sedan avslutar vi med några dagars safari i Krugerparken och upplever alla savannens djur som strövar fritt i detta väldiga område.


info@bildningsforlaget.se - 0485-56 02 36 - Copyright © Bildningsförlaget